Taustaa

Lukuisista tarinoista punottu taidekudelma

Kirjallisuutemme erilaiset näkökulmat uneen lumoavat: On rauhallista päivä-, yö- tai talvilepoa, unimaailman karnevalistista iloa ja surrealistisia yllätyksiä sekä painajaisten kammoa ja kauhua. On koomaan vaipuneen outo ja tuntematon unitila. On saari, jossa unennäköä pidetään sairautena ja rikoksena, ja siitä paljastuneet sysätään pakkotyöhön karmeisiin olosuhteisiin. Ja on toinen saari, jossa muuan taiteilija vangitsee maalauksiinsa unia, joita toiset vasta uneksivat.

Kirjoissa uni voi olla reitti kuolleiden maailmaan tai lumoavan unien kirjaston ihmeellisten tarinoiden äärelle. Unen kautta voi päätyä kokonaan toiseen todellisuuteen jossain oman maailmamme ulottumattomissa.

Eri taiteenalojen ammattilaisten yhteistyöllä Unikudelmia-näyttelystä on kasvanut elämyksellinen ja kokemuksellinen taidemaailma, jossa näyttelyvieraan omat unet ja unelmat kietoutuvat yhteen suomalaisen kirjallisuuden uneliaiden kertomusten kanssa. Unikudelmien jokaisella esineellä ja yksityiskohdalla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Näyttelyn taidekudelmaan kietoutuu myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjallisuudesta.

Unikudelmia on rakkauden- ja kunnianosoitus suomalaiselle kirjallisuudelle. Se on kymmenien teosten, taiteilijoiden ja tekijöiden vuoropuhelusta syntynyt kudelmaverkosto, jota kukaan ei olisi voinut tehdä yksin. Näyttely on lukemattomista unilangoista kudottu polku kohti tarinoita: jossain täällä ne alati odottavat, että joku avaa kannen ja alkaa lukea tai kertoa. Hiljaa itsekseen tai kenties jonkun hieman suuremman sylissä kuunnellen.